ΑΡΧΙΚΗ Διάφορα ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ Τομέας Πολιτιστικών δράσεων Φωτογραφίες από τις δράσεις του Συλλόγου

ΔΡΑΣΗ: Έκθεση φωτογραφίας και δρώμενου με τίτλο «εν τυμπάνω και εν χορώ» του Βασίλη Αρτίκου – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Έκθεση φωτογραφίας και δρώμενου με τίτλο «εν τυμπάνω και εν χορώ» του Βασίλη Αρτίκου, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών 

(που έχει αναφορές στις λαξευμένες εκκλησίες της Λαλιμπέλα)

 

Διάρκεια έκθεσης ως 09/10/2022

Εγκαίνια την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022 – 20:00

(Το Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αιθιοπίας συμμετέχει και στηρἰζει τη Δράση αυτή).

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

ΑΠΟ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ

      

 

ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΡΤΙΚΟΥ

 

 

ΑΠΟ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ (2)

 

 

 

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

<<… ἐν τυμπάνῳ καί χορῷ …>>

Στο βόρειο τμήμα της Αιθιοπίας, στο μέσο των Αιθιοπικών υψιπέδων, βρίσκεται η μικρή πόλη Λαλιμπέλα, “σκαρφαλωμένη” σε υψόμετρο 2.630 μέτρων, ανάμεσα σε άγριες βουνοκορφές, απότομες πλαγιές, βαθιές κοιλάδες και άγριες χαράδρες.

Μυστήρια, επιβλητική, ένας ζωντανός τόπος λατρείας για τους χριστιανούς της Αιθιοπίας, η ψυχή της αιθιοπικής χριστιανοσύνης, αλλά και ένα μοναδικό μνημειακό σύνολο.

Εκεί, λαξευμένες στην πέτρα, δεσπόζουν για 800 περίπου χρόνια, 11 μονολιθικές εκκλησίες (Bet), που χαρακτηρίστηκαν από την UNESCO το 1978  προστατευόμενος θησαυρός Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Οι εκκλησίες αυτές προκαλούν δέος σε λάτρεις και μη της θρησκευτικής αρχιτεκτονικής.

Είναι από τις πιο απίστευτες ανθρώπινες δημιουργίες, ένα θαύμα μοναδικής και απίστευτης ομορφιάς, ένα διαρκές μνημείο της πίστης του ανθρώπου στον Θεό.

Οι εκκλησίες αυτές δεν κατασκευάστηκαν με την κυριολεκτική έννοια της λέξης. Στην ουσία δημιουργήθηκαν με  την αφαίρεση του πετρώματος, “σκάφτηκαν”, χωρίς να χρησιμοποιηθεί κανένα είδος δομικού υλικού. Κάθε μια από τις εκκλησίες αυτές είναι μοναδική ως προς το σχέδιο, το μέγεθος και το διάκοσμο.

Αυτοί που δίνουν πραγματικό νόημα στον τόπο είναι οι ιερείς, οι μοναχοί και οι πιστοί που συρρέουν εδώ κατά χιλιάδες, έπειτα από πολυήμερη κοπιαστική πεζοπορία, για τους οποίους η ιδεατή Ιερουσαλήμ είναι λαξεμένη στους βράχους της Λαλιμπέλας.

Φορούν λευκούς εξαγνιστικούς μανδύες και συχνά κρατούν ραβδιά για να τους διευκολύνουν στην πορεία τους ανάμεσα στα βουνά.  Άνθρωποι ευσεβείς, ταπεινοί, με βιβλικά πρόσωπα, αρχέγονες φιγούρες, βαθειά θρησκευόμενοι, χωρίς όμως ίχνος φανατισμού, έχουν ενστερνιστεί την πίστη τους ως τρόπο ζωής και αποπνέουν μια  πνευματικότητα που σπάνια συναντάς στο σύγχρονο Δυτικό κόσμο.

Μέσα στην απόλυτη φτώχεια τους – που ωστόσο έχει αξιοπρέπεια και αθωότητα – οι ορθόδοξοι της Αιθιοπίας έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στον Θεό. Επισκέπτονται καθημερινά τις εκκλησίες να προσευχηθούν και να συμμετάσχουν στις αρχαίες λατρευτικές τελετουργίες κινούμενοι στο ρυθμό των τυμπάνων και σείστρων (αρχαία κύμβαλα) αλαλάζοντας εκστασιαζόμενοι στη κορύφωση όπως ακριβώς περιγράφει ο μέγας ποιητής και ψαλμωδός Βασιλιάς Δαυίδ στο 150 ψαλμό του

<<…αἰνεῖτε αὐτὸν ἐν ἤχῳ σάλπιγγος, αἰνεῖτε αὐτὸν ἐν ψαλτηρίῳ καὶ κιθάρᾳ·

αἰνεῖτε αὐτὸν ἐν τυμπάνῳ καὶχορῷ, αἰνεῖτε αὐτὸν ἐν χορδαῖς καὶ ὀργάνῳ·

αἰνεῖτε αὐτὸν ἐν κυμβάλοις εὐήχοις, αἰνεῖτε αὐτὸν ἐν κυμβάλοις ἀλαλαγμοῦ.

πᾶσα πνοὴ αἰνεσάτωτὸν Κύριον  ἀλληλούϊα.>>

Το κάλος του τόπου και η εκπληκτική αρχιτεκτονική των λαξευμένων εκκλησιών σε συνδυασμό με τη (Δωρικότητα ) και έντονη πνευματικότητα της ζωής των ανθρώπων της Λαλιμπέλα ήταν για μένα μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης . Επισκέφτηκα αλλεπάλληλες φορές τη Lalibela, βίωσα και γιόρτασα μαζί τους εκεί μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης και σήμερα με (νήματα) τα βιώματα και τις εικόνες αυτές υφαίνω τη δική μου φωτογραφική ιστορία με τίτλο <<… ἐν τυμπάνῳ κα ὶ χορῷ…>>.

Βασίλης Αρτίκος

 

Η δωρική ομορφιά της Λαλιμπέλα | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (kathimerini.gr)