ΑΡΧΙΚΗ Διάφορα Ευεργέτες του Συλλόγου Ευεργέτες των Κοινοτήτων μας

ΞΕΝΙΑ ΜΙΧΟΥ ΣΠΟΝΔΥΛΙΔΗ

ΞΕΝΙΑ ΜΙΧΟΥ ΣΠΟΝΔΥΛΙΔΗ

Η Ξένια Μίχου  Σπονδυλίδη γεννήθηκε στην Αντίς Αμπέμπα Αιθιοπίας, γόνος μεγάλων οικογενειών της ομογένειας (Μίχου, Σαρρή – Αλεξανδράκη), ευεργετών του Έθνους μέσω δωρεών και δράσεων για την ομογένεια αλλά και των αλησμόνητων τόπων καταγωγής τους  (Άνω Τιθορέα  Ρούμελης και  Κοσμά Αρκαδίας). Φοίτησε στα πρώτα Ελληνικά σχολεία της ομογένειας (Μίχειο Γυμνάσιο Λύκειο) που έγιναν πρότυπα κέντρα εκπαίδευσης του Ελληνικού Πολιτισμού και  Γλώσσας, αλλά και του συστήματος ελληνικής εκπαίδευσης ομογενών και ντόπιων σπουδαστών στις χώρες καταγωγής τους. Σχολεία που λειτουργούν μέχρι σήμερα με αστείρευτο πνευματικό έργο.

Μεγάλωσε σε αυστηρό αλλά συνάμα ελεύθερα διαμορφωμένο οικογενειακό περιβάλλον και σε  μικρή ηλικία (17 ετών) η οικογένεια της αποφάσισε να την στείλει για τις σπουδές της πίσω στην Μητέρα Πατρίδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, όπου και αποφοίτησε ως μια από τις ελάχιστες γυναίκες Αρχιτεκτόνισσες τη δεκαετία του ‘60.

Εκεί, στην Αρχιτεκτονική Σχολή και τα σοκάκια της αγαπημένης της Θεσσαλονίκης, γνωρίστηκε με το ατίθασα φλογερό πνεύμα του Θόδωρου Σπονδυλίδη ήδη από το 1962. Μαζί πορεύτηκαν το υπόλοιπο της ζωής τους.

Μαζί δημιούργησαν μια όμορφα δεμένη οικογένεια αφού μετακόμισαν για ένα καλύτερο μέλλον στη Γλυφάδα της Αθήνας. Μαζί μεγαλούργησαν και στα κοινά της Γλυφάδας αλλά και στις οικοδομικές και άλλες επιχειρήσεις  τους.

Ο Θόδωρος ως αξέχαστος, αναμορφωτής Δήμαρχος Γλυφάδας και η Ξένια ως μητέρα και σύζυγος αλλά παράλληλα Πρόεδρος, Γραμματέας και απλό μέλος: του Πνευματικού Κέντρου, του Μουσικού και Καλλιτεχνικού Ομίλου Γλυφάδας, των συλλογών Γονέων αλλά και αναρίθμητων πολιτιστικών Συλλόγων.

Παρούσα πάντα, ως ισχυρό μέλος της κοινωνίας της Γλυφάδας, αλλά και ως ήρεμη δύναμη οικογενειακής και κοινωνικής ισορροπίας, λειτουργώντας πάντα ως θετικό αντίβαρο, συμπληρωματικά και καθοδηγητικά στην υπέροχη  μορφή του Δημάρχου Θόδωρου Σπονδυλίδη.

Βαθειά Δημοκράτισσα, αρνήθηκε την προσωπική της καριέρα ως αρχιτέκτονας στο Υπουργείο Άμυνας στις αρχές του ‘80, όταν το παρακράτος την εκδίωξε γιατί  «διάβαζε τα Νέα». Δεν προσέφυγε στη δικαιοσύνη, μετά από  παρότρυνση του Γ.Α.Μαγκάκη για πολιτική δίκη, για να μην διαταράξει με τη στάση αυτή την επερχόμενη Εθνική Συμφιλίωση, την οποία πίστευε με πάθος.

Η Ξένια έφυγε από κοντά μας τις 24 Ιουνίου 2022, λίγο πριν τα 77α της γενέθλια, από μια όμορφη, πολυτάραχη και ταξιδιάρα Ζωή, αφήνοντας τρεις αγαπημένους γιούς: τον Γιώργο, τον Θανάση και τον Αλέξανδρο. Τρείς πανέμορφες νύφες την Άντζυ, την Στέλλα και την Εύα. Επτά ξεχωριστά εγγόνια, τους: Θόδωρο, Μαργαρίτα, Θόδωρο, Παρύσατις, Ξένια, Σόλωνα, Θεοδώρα, και πολλούς, μα πολλούς Φίλους!

Ήταν μία από τους ευεργέτες του Σ.Ε.Α.

Ήταν η μάνα μας.

Αθανάσιος Σπονδυλίδης